понеделник, 30 септември 2013 г.

1338/365 Грозде

Това грозде е много жълто, но все още е доста кисело.
За да стане сладко трябва да стане кафяво.
Понеже за сега е само жълто ще участва в жълтия ден.

неделя, 29 септември 2013 г.

1337/365 Гроздобер и виноправене

Гроздето се оказа доста повече тази година и с много висока захарност. Нашето, което е от лозница беше 20 градуса, а в предишните години беше 18.5, въпреки, че и те бяха хубави години. Освен това виното завря още на следващата сутрин след залагането му - за по-малко от 12 часа.

Тази година имаше дори за малката бъчвичка бяло грозде за бяло вино.

събота, 28 септември 2013 г.

1336/365 Цяло лято не валя, но на деня за гроздобера заваля

Е много малки количества и само сутринта.
Имаше предимства - пчелите и осите не обичат влага и не излизат при температура под 17 градуса. Така, че времето за гроздобер си имаше и хубави страни.

петък, 27 септември 2013 г.

1335/365 Последният ден от морето

изглеждаше така

но в 13 часа времето се развали, безвъзвратно за тази година

четвъртък, 26 септември 2013 г.

1334/365 Вливането на Велека

Велека беше освободена и се влива доста буйно в морето, особено в началото.



сряда, 25 септември 2013 г.

1333/365 Малко след залез

морето

реката

небето

вторник, 24 септември 2013 г.

1332/365 Червени цветя

хибискус
Те са украса на къщите и хотелите в Синеморец.

Ruby Tuesday

мушкато
грамофонче

понеделник, 23 септември 2013 г.

1331/365 Жълти миди

От морето за Monday Mellow Yellows

неделя, 22 септември 2013 г.

1330/365 Ретро

Това е ретро автомобил, марка Москвич.


събота, 21 септември 2013 г.

1329/365 Обикновен мразовец (Colchicum autumnale)

Това цвете известно както есенен минзухар или кърпикожух, на което аз викам колхидче се среща през есента в много планини.
Понеже то е единственото цветно петно по поляните по-често съм виждала негови снимки от хората, направени по пътя им.

Снимки от блога Притчите
Информация от блог за билки
поляна, на която има кърпикожух

Сигурно и Вие го забелязвате в изсъхналите треви на снимката на поляната.

Снимките са от хълмчетата около морето на Сименорец, което е част от Странджа.

Цветята от тази седмица
FloralFridayFoto
Flowers From Today

петък, 20 септември 2013 г.

1328/365 Служебен разговор

А в морето имаше делфини.

четвъртък, 19 септември 2013 г.

1327/365 Любопитни патета

Явно смятат, че хората са източник на храна.


сряда, 18 септември 2013 г.

1326/365 Античен град Кабиле

Античен град Кабиле, керамика
Това е един от обектите, включен в 100 национални обекта.
Намира се на 200 метра от магистрала Тракия на отбивка, която е не регламентирана и не е отбелязана на картите. Всъщност там има паркинги за тирове, които са свързани с пресичащия магистралата път. Така посещението на този обект става много лесно.
Експозицията е сравнително малка.
Има голяма сбирка от керамични съдове.
Античен град Кабиле, скулптури на божества
Изображенията на божества приличат на лисици, въпреки, че вероятно са котки.

Има възстановка на архаичен стан.
Античен град Кабиле, стан

Античен град Кабиле, мозайка
Античен град Кабиле, вкаменелости
Античен град Кабиле

вторник, 17 септември 2013 г.

1325/365 Цветна палитра

Бенетон, есен 2013
Най-после!
Витрината на Бенетон е аранжирана с якета с различни цветове, които си
подхождат. Не винаги може да се сетим за някоя от тези комбинации.
Такива бяха витрините на магазините за дрехи, които се появиха първи у нас, а сега ги има във всеки МОЛ и даже някои спадат към категорията много евтини. Не помня: тогава по-хубави ли бяха?

понеделник, 16 септември 2013 г.

1324/365 Едно време


неделя, 15 септември 2013 г.

1323/365 Черно и бяло

Каменен свод над страничния вход на църквата Света Богородица в Пазарджик.

събота, 14 септември 2013 г.

1322/365 Бели праскови, консервиране

Ако нямате жълти праскови, а главно бели също може да се направят консерви.


Стават най-добре за нектар. Понеже са по-месести нектара е много гъст.
Стават за сладко, а също така и за компот. Тези компоти са от миналата година, защото тази година имаме компот от жълти праскови.

петък, 13 септември 2013 г.

1321/365 След залеза

Skywatch Friday

четвъртък, 12 септември 2013 г.

1320/396 Сълзите на цветето


сряда, 11 септември 2013 г.

1319/365 Един мотив


вторник, 10 септември 2013 г.

1318/365 Чушки за сушене

Чушки за сушене
Много червени.

понеделник, 9 септември 2013 г.

1317/365 Зефирантес / Zephiranthes

Зефирантес / Zephiranthes
Това е цвете, цъфтящо през есента, приличащо на минзухар, но ярко жълто. Има и бели и много светли лилави, но може те да са други видове зефирантес.

Зефирантес / Zephiranthes

Размножава се с луковици. Но те са били плитко засадени, защото броя на цветята е доста намалял.

Жълтото е хубав цвят.

и още жълти цветя

неделя, 8 септември 2013 г.

1316/365 Оранжева роза

Това е новата ми роза. И тя наистина е оранжева.

Но все още е доста малка. И това е първият и цвят. Надявам се, че ще порасне.
Купена е от хората, които вече са организирали и сайт за продажба на специални видове рози.

Цветя на седмицата:
Floral Friday Foto

събота, 7 септември 2013 г.

1315/365 Лютеница, продължение

На следващия ден е варенето на лютеницата.
Но започва с изстискването на сварените камби през машинка за доматен сок. Смеската е по-гъста, люспите по-тънки. Доста често се получава задръстване. Може да се използва и гевгир вместо тази машинка.
После се мелят печените чушки през машинката за кайма - те нямат семки и люспи.
И започва варенето.
Този път съставките бяха:
10 литра сварени камби на сок
10 килограма печени чушки
пюре от домати: 3 буркана от 830 грама, 4 буркана от 720 и един от 500 грама
4 патладжана
600 грама захар
200 грама оцет
2.5 пакетчета кимион, млян
1 пакетче черен пипер, млян
700 грама олио
сол - на вкус
Процедурата и съставките са както всяка година: 2011, 2010.
Варихме я почти 3 часа.
Лютеницата изстива известно време. Наливането на това количество в малки бурканчета е над два часа.
Стерилизирането е около 5 минути.
Като се добави и един ден за правене на доматеното пюре правенето на лютеница е три дни.

петък, 6 септември 2013 г.

1314/365 Лютеница

камбите, преди да започне обработката
Правенето на лютеница започва, когато има узрели чушки.
При нас по-голямата част от чушките са от нашите камби. Те се обират няколко дни по-рано. Така стават по-червени и малко завяхват, за да се обработват по-лесно. Камбите ни са сравнително малки. Но количеството е доста солидно. Преди да са обработвани са 2 кофи и половина, и то кофи от по 15 литра.

нарязаните камби

печени патладжани

Тези камби се обработват с инструмент за махане на семки и после се режат на 4 части, за да се махнат семките наистина. Така нарязани те станаха една кофа с връх 15 литра и още известно количество, подбрани с форма, подходяща за печене. После те се варят с домати, нарязани, количество колкото да пуснат вода за варенето.

Варенето на тази смеска е около 2 часа.
печените, обелени чушки

сварените камби
Отделно има 10.5 килограма чушки за печене, купени по-едри. Печат се без семки - защото после по-лесно се махат семките. След обелването на печените чушки се махат всички останали заблудени семки и се остават да се изцедят от соса през нощта.
Пекат се и се белят и патладжаните - в случая 4.

Това е работата в първия ден по лютеницата.