понеделник, 30 август 2010 г.

211/365 Сладко от праскови


Много малко хора правят сладко от праскови, но това е сладкото, което другите хора най-много са харесали от всички сладка, които се правят у нас.
Понеже прасковите са си наши съотношението праскови/захар не е точно установено, но захарта е малко по-малко от прасковите. Големината на нарязаните парченца зависи от възгледите на човека, който го прави.

неделя, 29 август 2010 г.

210/365 Домашна лютеница - рецепта


Рецепта на нашата лютеница, която е от смесен тип - с варени и печени чушки:
5 големи буркана (от старите 830грама) и един малък с доматено пюре - повече от 15 кг домати в сурово състояние. Пюрето се правии в друг ден, защото само изваряването му е поне 3 часа.
13-15 килограма чушки за варене - нашите са камби, доста малки, но нали са нарязани, не си личи. Камбите са много месести с тънка люспа, финно месо и сладки на вкус чушки. На село раждат сравнително много, но малки.
3-4 килограма доматен сок за сваряване на камбите. В него се варят и листа магданоз и целина и скилидките на 2 чесъна. Варят се чушките до степен да могат да се смелят с машинката за доматено пюре, която маха семките и люспите. Ако нямате такава може да използвате гевгир.
7 килограма чушки за печене - купени.
2 сини домата - опечени и обелени са 1кг, но може и повече.
Други подправки: кимион - 2 пакетчета, черен пипер - едно пакетче, оцет - 200гр, олио - 600 грама, захар - 300 грама и сол на вкус.
Пюрето, смлените варени чушки, печените чушки и сини домати смлени с машинка за месо се варят 2 часа. Слагат се подправките без олиото. След около 45 мин се слага олиото - при различно предпочитание за "изпичане" може повече или по-малко. Олиото се слага максимум 20-30 минути преди изваждане. Пред цялото време сместа се бърка.
Времето за варене е около 3 часа, ако доматите са били сварени на пюре, иначе съществено се удължава!
Готовата лютеница е около 14 килограма.

събота, 28 август 2010 г.

209/365 Една седмица неполиване и доматите са изгорели


Доматите на село останаха без дежурен за поливане за една седмица (17-23авгус) и са изгорели. Нямам снимка от предишното ходене за сравнение, но тогава от тях бяха набрани 90кг домати за консерви и още 20 за готвене. А сега ...

петък, 27 август 2010 г.

208/365 Екологична витрина


Витрина с дрехи в екологични цветови и бали слама. Но балите слама са в найлонови опаковки. Иначе разни сламки ще почнат да се носят насам-натам. Много смешно. Изглежда като екологичните продукти в много яки опаковки.

четвъртък, 26 август 2010 г.

207/365 Моите анбърчета


Моите амброви дървета са твърде назад в растежа.

сряда, 25 август 2010 г.

206/365 Амбърчета в докторската градина



Днес намерих тези две амброви дървета в докторската градина в София. Сигурно са засадени тази година, зле обвързани и неполивани. Имаше е и още едно напълно изсъхнало. Полях ги малко, може да оцелеят.

вторник, 24 август 2010 г.

205/365 Слънцето се връща


Мястото, където слънцето се скрива бавно се връща.

понеделник, 23 август 2010 г.

204/365 По-важните марки не свалят до -70%




В магазините на по-важните марки намаленията не са стигнали до -70%.

неделя, 22 август 2010 г.

203/365 Кисело мляко от Гърция


Киселото мляко от Гърция е леко кисело, не е много гъста консистенция, има цвик, има твърд каймак, които е еднороден, а не като на парцали (на домашно произведените у нас кисели млека каймакът обикновено са със странна парцалива консистенция, каквато има и в самото мляко, поради което не ги харесвам).
Това мляко, както и всички, които забелязах бяха в ниски и широки кутии, което осигурява много голяма повърхност за образуване на този симпатичен каймак.
Това мляко имаше трайност още 15 дни, цената му беше 2.80 евро за 1 килограм, което е 5.60 лева, което си е доста висока цена.

събота, 21 август 2010 г.

202/365 Морска храна



Нещата, които уловихме в магазина се готвят.

Скаридите и октопода са били в специална марината преди печенето им.

петък, 20 август 2010 г.

201/365 Магазин за риба






Магазин за риба в Гърция,








в едно село на пристанището.

четвъртък, 19 август 2010 г.

200/365 Морето в Гърция


Морето в Гърция има камънчета вместо миди. Водата е много чиста и те могат да бъдат снимани през нея.

вторник, 17 август 2010 г.

198/365 Октоподът завладя и рекламата


Една реакция на много известния от световното по футбол октопод в рекламата на рибни ресторанти.

понеделник, 16 август 2010 г.

197/365 Двете гинко дървета при моста Атлантик в Пазарджик


Това са мъжко и женско гинко дървета, които са близо до моста над Марица "Атлантик" в Пазарджик. Те са от южната страна в посока Белово.
(Снимката е от 14 август)

неделя, 15 август 2010 г.

196/365 Гинко дървото зад църква "Св. Богородица", Пазарджик



Едно от засадените в сегашно време (нова вълна) гинко дървета зад църква "Св. Богородица" в Пазарджик.

събота, 14 август 2010 г.

195/365 Консервирани домати



Първата вълна узрели домати са най-големите и най-хубавите. Обикновено узряват в средата на август и понеже са много се правят на консерви. Независимо, че по пазарите цената на доматите се повиши в началото на август в славнение с юли това е времето с най-много домати у нас, на село.
Отидох твърде късно и процеса беше почти приключил.
Доматите се консервират нарязани или смляни с малко количество чушки.

петък, 13 август 2010 г.

194/365 Витрина на туристическа фирма


На тази витрина на туристическа фирма са подредени сигурно най-евтините сувенири от местата, където предлагат екскурзии, но някак се ми харесва. Хората винаги си купуват нещо такова от местата, които посещават.

четвъртък, 12 август 2010 г.

193/365 Оранжев космос


Това цвете се казва космос. Обичайните му разцветки са бяло, розово, до виолетово-червено. От поне 5 години има разновидности с оранжеви разцветки, но все още се срещат рядко по градините.

сряда, 11 август 2010 г.

192/365 Новият дизайн на мястото за хранене в МОЛ-а


След реконструкциа мястото за хранене в МОЛ София изглежда така.
Има артистични елементи. Mасичките са малко малки, понякога ходят и повече от 3-ма души заедно.
Най-важно, между всяка двойка маси има растение. Това придава зелен вид на мястото. Самото помещение е доста високо, доста светло и мястото на расението е такова, че може да се сложи много висок (1метър), но тънък контейнер. А това е точно контейнер за дърво. Надявам се следващите растения да са по-големи, почти дървета и мясото да заприлича на екзотичен плаж.

неделя, 8 август 2010 г.

189/365 Изсъхналият блатен кипарис се оказа жив


Изсъхналият блатен кипарис изкара, след като го преместих в по-малк саксия като с ненадеждещно бъдеще.

събота, 7 август 2010 г.

петък, 6 август 2010 г.

187/365 Гинко дървото в двора на Лисец



Гинко дървото в двора на Лисец вече е доста пораснало. Все пак то е от най-първо засадените, защото се пада в къщата на баба. Доколкото чух, ако порасне много може да се окаже малко пречещо. Така се оказва понякога с порасналите декоративни дървета в неголемите градини.

четвъртък, 5 август 2010 г.

186/365 Салата Домати


Салата от собствени домати, които за по-... са обелени (беленето на купените е по-препоръчително). Хубавите домати, когато не са напълно узряли са по-вкусни.

сряда, 4 август 2010 г.

185/365 Изложба фотогрфии, мостът на влюбените, София



Това е едно от малкото неща, които съм научила от все още останалите безплатни вестници в София, които са седмичници. Фотографиите са на модно ревю заснето в София, в което има Лондоска следа.
Изложбата продължава още малко време. Не можах да оценя дали е много ценна за гледне.

вторник, 3 август 2010 г.

184/365 Отново лилаво


Отново лилаво в новата колекция...

понеделник, 2 август 2010 г.

183/365 Загинало лирово дърво



Едното от лировите дървета пред халите е загинало.

неделя, 1 август 2010 г.

182/365 Доматена манджа, Доматеница


Доматена манджа или Доматеница е типична лятна храна.
Приготвя се от лук (1 глава), чушки (2-3), домати (поне 1 кг), яица (3-4) и за подправка джоджен и червен пипер.
В началото се пържат лука и чушките. Слага се червения пипер, който съвсем леко се припържва, след което се слагат доматите, рендосани или само обелени и нарязани на ситно. Пържат се, докато Ви хареса, но да се загуби цвета на пресни домати (над 20 минути). Използват се летни домати, другите са твърде кисели. Може за се сложи малко захар, за да се притъпи киселия вкус. Яйца се слагат към края.
Това е рецепта от мойто село Дебръщица.