петък, 31 октомври 2014 г.
1734/365 Photo Friday 'Brightly Lit'
По това време на годината рядкo има естествено външно осветление, за да може да се каже, че обекта е ярко осветен. Тази снимка най-много се доближава до темата 'Brightly Lit' / 'Ярко осветен' на рубриката Photo Friday.
четвъртък, 30 октомври 2014 г.
1733/365 Преди и след снега
сряда, 29 октомври 2014 г.
вторник, 28 октомври 2014 г.
1731/365 Камено цвете (Gloxinia)
Каменото цвете е стайно растение. Има сравнително големи и ефектни цветове. Цъфти през лятото, но има три цъфтежни вълни. Цветовете му са сравнително дълготрайни.
У нас се размножава с грудки. През зимата спи като всички листа се скриват.
Създава трудности при отглеждането от вида: как да не паднат цветовете преди да цъфнат, ако са много, как да се задържат есенните пъпки при много топлото лято и подобни, свързани с цъфтежа въпроси.
Това е последният цвят от есенната вълна на цветето.
Снимката е включена в рубриката Ruby Tuesday.
У нас се размножава с грудки. През зимата спи като всички листа се скриват.
Създава трудности при отглеждането от вида: как да не паднат цветовете преди да цъфнат, ако са много, как да се задържат есенните пъпки при много топлото лято и подобни, свързани с цъфтежа въпроси.
Това е последният цвят от есенната вълна на цветето.
Снимката е включена в рубриката Ruby Tuesday.
понеделник, 27 октомври 2014 г.
1730/365 След снега
След снега най-пострадали са върбите и дърветата, които са привързани. Привързаните
дървета не са можели да се огънат, имат само възможност да се счупят.
дървета не са можели да се огънат, имат само възможност да се счупят.
неделя, 26 октомври 2014 г.
1729/365 Сняг
Вече не вали. Дърветата ще се оправят без сериозни поражения.
И все пак представете си, че се счупи любимото Ви плодно дърво. Това не са сериозни поражения, но Ви засягат.
Миналата година първият сняг е бил един месец по-късно.
И все пак представете си, че се счупи любимото Ви плодно дърво. Това не са сериозни поражения, но Ви засягат.
Миналата година първият сняг е бил един месец по-късно.
събота, 25 октомври 2014 г.
1728/365 Сняг
Първият сняг в София, 25 октомври 2013 |
Даже голяма всеобхватна слана нямаше преди снега.
петък, 24 октомври 2014 г.
четвъртък, 23 октомври 2014 г.
сряда, 22 октомври 2014 г.
вторник, 21 октомври 2014 г.
1724/365 Розови цветя през октомври
Ехинацея |
Вижте още
албум във фейсбук Цветята в градината през октомври,
роза |
Петуния |
Garden Bloggers' Bloom Day - Октомври 2014,
лаватера |
Garden Bloggers' Bloom Day - October 2012: Цветът на есента.
космос |
мирабилис |
дива циклама |
понеделник, 20 октомври 2014 г.
неделя, 19 октомври 2014 г.
събота, 18 октомври 2014 г.
петък, 17 октомври 2014 г.
1720/365 Photo Friday 'Autumn Color'
Снимката е включена в рубриката Photo Friday с тема 'Autumn Color'/'Есенна окраска'.
четвъртък, 16 октомври 2014 г.
сряда, 15 октомври 2014 г.
1718/365 Оранжеви цветя през октомври
циния |
А сега е и Garden Bloggers' Bloom Day.
тагетес |
самозасадило се е през август |
И накрая може да разгледате албума ми във фейсбук Цветята в градината през октомври.
невен |
латинки |
вторник, 14 октомври 2014 г.
1717/365 Консервиране на рижика
Рижиката е тип млечница. Тя е много оранжева от близо, но в гората е почти в почвата и
гуглата и отгоре не е толкова забележима и оранжева. При нараняване или при по-ниски температури става сива като мухлясала. На пипане е лигава. Това вещество осигурява и почти желираното състояние на маринованите гъби. Малко, а даже не малко прилича на лигавото вещество на бамята.
Рижиката се бланшира преди мариноването. Посиняването на по-ниски температури прави невъзможно да се оставят дори за малко такива гъби в хладилника - те веднага ще посинеят, а това не води до добър естетичен вид на крайния продукт. Нищо посивяло не може да се измие, може само да се изреже. При бланшиването не се губи обем от гъбите, за разлика от повечето други видове.
Прави се марината от сол, оцет, захар, дафинов лист и вода. Съотношението е на вкус. Нито едни гъби нямат трайност при обработките (освен сушени) и се налага да се консервират. А консервирането е с варене над 2 часа. Ние ги варим 2 часа и половина. За това, когато берете гъби събирайте и дърва за огъня, с който ще ги варите.
Консервираните мариновани рижики сe желират от само себе си. Те са много хубава салата.
гуглата и отгоре не е толкова забележима и оранжева. При нараняване или при по-ниски температури става сива като мухлясала. На пипане е лигава. Това вещество осигурява и почти желираното състояние на маринованите гъби. Малко, а даже не малко прилича на лигавото вещество на бамята.
Рижиката се бланшира преди мариноването. Посиняването на по-ниски температури прави невъзможно да се оставят дори за малко такива гъби в хладилника - те веднага ще посинеят, а това не води до добър естетичен вид на крайния продукт. Нищо посивяло не може да се измие, може само да се изреже. При бланшиването не се губи обем от гъбите, за разлика от повечето други видове.
Прави се марината от сол, оцет, захар, дафинов лист и вода. Съотношението е на вкус. Нито едни гъби нямат трайност при обработките (освен сушени) и се налага да се консервират. А консервирането е с варене над 2 часа. Ние ги варим 2 часа и половина. За това, когато берете гъби събирайте и дърва за огъня, с който ще ги варите.
Консервираните мариновани рижики сe желират от само себе си. Те са много хубава салата.
понеделник, 13 октомври 2014 г.
неделя, 12 октомври 2014 г.
събота, 11 октомври 2014 г.
1714/365 Най-сръчното пате
Най-сръчно и най-изобретателно е кафявото женско пате Другото кафяво пате е мъжко, а
бялото пате - е там никога не се знае какво сте стане.
Кафявото женско пате само успява да се качи на големите корита, да влезе вътре и да се изкъпе. Обича да опитва разни храни, които му се предлагат и си ги изяжда. И понякога се оказва водач на дружината.
бялото пате - е там никога не се знае какво сте стане.
Кафявото женско пате само успява да се качи на големите корита, да влезе вътре и да се изкъпе. Обича да опитва разни храни, които му се предлагат и си ги изяжда. И понякога се оказва водач на дружината.
петък, 10 октомври 2014 г.
1713/365 Photo Friday 'Blur'
Сутринта беше мъглисто. Специално направих снимката мислейки си, че може да послужи за тема на рубриката Photo Friday. Забелязала съм, че техните теми са много природно обвързани със състояние, което може би е сходно за всички от северното полукълбо. И наистина. Оказа се, че темата е 'Blur'/'Замъглено'. Въпреки, че това може да е ефект от движение, вода, ефект от обработка (има такъв инструмент в някои от софтуерите), то може да е и просто от мъгла. Това е сутрешна инверсионна облачност, която бързо се разкарва през деня, а не начало на мрачен ден
четвъртък, 9 октомври 2014 г.
сряда, 8 октомври 2014 г.
вторник, 7 октомври 2014 г.
1710/365 Кисело мляко Тертер, масленост 6%, с каймак
Кисело мляко Тертер, масленост 6%, с каймак, опаковка от 300 гр видях тия дни.
Зелената хартиена опковка е направена за привличане на клиенти.
Млякото е с много фина консистенциа, което е добре. Има много тънк слой, много малко по-жълт и твърд от останалата част, което не може да се каже, че е каймак. За сведение на производителите на кисело мляко от България да усвоят технологията на производство на каймак-а от гръцките кисели млека. Техните млека едва ли са само от истински продукти, защото всичките имаха каймак и то с голяма повърхност.
Вкусът на това мляко беше леко кисел. У нас е прието е, че леко киселия вкус е признак за по-голяма достоверност на съдържанието. Но едно време киселото мляко имаше размична степен на киселост във всеки един от следващите дни след производството. В първият изобщо не беше кисело, след 5 дни беше непоносимо кисело и с издут капак. Това го купих на 6 октомври, а срока му на годност е 31 октоври. Странно поне 25 дни.
Вече не е стресиращо да пиче, че съдържа мляко на прах. Защото по-твърдата консистенция на млечните продукти се постига с белтък на прах, който може да бъде с всякакъв произход. Така, че ако е с млечен то направо може да мине за естествено.
Реших да прочета какво пишат другите за тези млека и попаднах на една добра статия, в която се описват трикове на магазините и марките за продажба на по-високи цени. В един от коментарите се говори за тази марка и за това погледнах по-специлно надписите с малки букви на капачката. Там пише, че млякото е произведено от фирма Фикосота синтес ООД. Тази фирма е известна като производител на домакински уреди в минлото, сега произвежда бързо оборотни стоки, между които и млечни продукти. Произвежда ги за фирмата, която стои върху етикетите на млечните продукти, включително и на това мляко.
Зелената хартиена опковка е направена за привличане на клиенти.
Млякото е с много фина консистенциа, което е добре. Има много тънк слой, много малко по-жълт и твърд от останалата част, което не може да се каже, че е каймак. За сведение на производителите на кисело мляко от България да усвоят технологията на производство на каймак-а от гръцките кисели млека. Техните млека едва ли са само от истински продукти, защото всичките имаха каймак и то с голяма повърхност.
Вкусът на това мляко беше леко кисел. У нас е прието е, че леко киселия вкус е признак за по-голяма достоверност на съдържанието. Но едно време киселото мляко имаше размична степен на киселост във всеки един от следващите дни след производството. В първият изобщо не беше кисело, след 5 дни беше непоносимо кисело и с издут капак. Това го купих на 6 октомври, а срока му на годност е 31 октоври. Странно поне 25 дни.
Вече не е стресиращо да пиче, че съдържа мляко на прах. Защото по-твърдата консистенция на млечните продукти се постига с белтък на прах, който може да бъде с всякакъв произход. Така, че ако е с млечен то направо може да мине за естествено.
Реших да прочета какво пишат другите за тези млека и попаднах на една добра статия, в която се описват трикове на магазините и марките за продажба на по-високи цени. В един от коментарите се говори за тази марка и за това погледнах по-специлно надписите с малки букви на капачката. Там пише, че млякото е произведено от фирма Фикосота синтес ООД. Тази фирма е известна като производител на домакински уреди в минлото, сега произвежда бързо оборотни стоки, между които и млечни продукти. Произвежда ги за фирмата, която стои върху етикетите на млечните продукти, включително и на това мляко.
понеделник, 6 октомври 2014 г.
1709/365 Диво лимонче
Снимка на плодове на диво лимонче (Poncirus trifoliata) .
Снимката е включена в рубриката Monday Mellow Yellows.
Снимката е включена в рубриката Monday Mellow Yellows.