сряда, 30 септември 2015 г.
вторник, 29 септември 2015 г.
2067/365 Хранене на болното пиле
Това пиле не можеше да се мести.
За това малко го похраних. Ядеше.
Е не знам до кога ще живее там така.
Защото и в двата дни, когато минахме през там (Фонтанът Же д'О, Женева ) то беше там.
Е не е пиле, корнида е, за повече интересуващите се.
За това малко го похраних. Ядеше.
Е не знам до кога ще живее там така.
Защото и в двата дни, когато минахме през там (Фонтанът Же д'О, Женева ) то беше там.
Е не е пиле, корнида е, за повече интересуващите се.
понеделник, 28 септември 2015 г.
2066/365 Карловки мискет
Бяло ароматно грозде.
По мойте преценки твърде мивизливо и леко джвакливо.
Иначе е красиво.
Снимката е включена в рубракате Monday Mellow Yellows.
По мойте преценки твърде мивизливо и леко джвакливо.
Иначе е красиво.
Снимката е включена в рубракате Monday Mellow Yellows.
неделя, 27 септември 2015 г.
2065/365 Ябълки
събота, 26 септември 2015 г.
2064/365 Гроздобер
Тази година това беше най-хубавото от виненото грозде. Според кото ни го е дал е Плевенска наслада, но иначе не е сигурно какво е.
Гроздето за бъчвата веше 240 литра с 18 и малко градуса, а вместо каца имаме бидон с около 180 литра.
Годината е по-скоро добра, но не колкото 2013.
Тази година брестовицата стана, но не стана царицата. Винените са сравнително добри.
Гроздето за бъчвата веше 240 литра с 18 и малко градуса, а вместо каца имаме бидон с около 180 литра.
Годината е по-скоро добра, но не колкото 2013.
Тази година брестовицата стана, но не стана царицата. Винените са сравнително добри.
петък, 25 септември 2015 г.
четвъртък, 24 септември 2015 г.
2062/365 Домашен сладолед
Ястието, което харесаха всички в Ресторант-градина Chef’s - Лозенец.
Мисля, че хората не са свикначи, че всеки продукт има специфичен вкус и консистенция и всяко ястие също. Храната в заведенията е със стандартизиран вкус и може да се каже, че е едно и също нещо с много малка разлика в нещо. Но винаги е еднакво рълго готвена, еднакви подправки, стандартна техника и резултатът е еднаква храна. А всъщност всяка храна е различна.
Но домашният сладолед е сигурен победител в класацията. Става и за неядящите месо. Всички сладоледи, които се продава са нещо, което преди е мило на прах, дори и разни супер итолиански по Витошка. И разликата в цената в сравнение със сладолед в друго заведение не е толкова голяма, колкото са разликите в цените на другите ястия в срявнение в място, което имате предвид като кажете ще ходя на заведение. Ходете тук, ако наистина искате точно оределено ястие, а не защото другите ходят.
Мисля, че хората не са свикначи, че всеки продукт има специфичен вкус и консистенция и всяко ястие също. Храната в заведенията е със стандартизиран вкус и може да се каже, че е едно и също нещо с много малка разлика в нещо. Но винаги е еднакво рълго готвена, еднакви подправки, стандартна техника и резултатът е еднаква храна. А всъщност всяка храна е различна.
Но домашният сладолед е сигурен победител в класацията. Става и за неядящите месо. Всички сладоледи, които се продава са нещо, което преди е мило на прах, дори и разни супер итолиански по Витошка. И разликата в цената в сравнение със сладолед в друго заведение не е толкова голяма, колкото са разликите в цените на другите ястия в срявнение в място, което имате предвид като кажете ще ходя на заведение. Ходете тук, ако наистина искате точно оределено ястие, а не защото другите ходят.
сряда, 23 септември 2015 г.
2061/365 Кисело мляко Ведраре
Появиха се странни на модел кофички с кисели млека, на нови фирми. Кофичката е 400 грама, но е по-къса и дебела. Цената обаче е по-висока дори и от по-скъпите стандартни.
Млякото беше по-хубаво от млякото Тертер.
Млякото беше по-хубаво от млякото Тертер.
вторник, 22 септември 2015 г.
понеделник, 21 септември 2015 г.
2059/365 Палачинки
Знаете ли каква е разликата между тези палачинки и тези, които се купуват от палачинково
място тип бърза храна?
Тези са леко дебели, но със супер вкус. Онези от палачинковото заведение тънки със стандартизиван вкус.
Тези имаха малко сладко/мед, но истински. Другите са с добро количество слядко, но парфюмно сладко, а на меда му казват менед сос.
Тези ги прави баба с прическа тип Айнщайн. В палачинковите заведения младежи, изсипват готови смески от пластмасови шишета и дори позират с работата си.
Цената е еднаква.
И какво си купуваме?
Дали всъщност не си купуваме това да гледаме младежите и да ядем стандартизирана храна?
Защото от другата сме отвикнали, или всъщност никога не сме яли.
място тип бърза храна?
Тези са леко дебели, но със супер вкус. Онези от палачинковото заведение тънки със стандартизиван вкус.
Тези имаха малко сладко/мед, но истински. Другите са с добро количество слядко, но парфюмно сладко, а на меда му казват менед сос.
Тези ги прави баба с прическа тип Айнщайн. В палачинковите заведения младежи, изсипват готови смески от пластмасови шишета и дори позират с работата си.
Цената е еднаква.
И какво си купуваме?
Дали всъщност не си купуваме това да гледаме младежите и да ядем стандартизирана храна?
Защото от другата сме отвикнали, или всъщност никога не сме яли.
неделя, 20 септември 2015 г.
2058/365 Лебеди
Лебеди на Женевското езеро. Там дължът изхранването си на тулистите, поради което дистанцията между тях и хората е изключително малка. Няма и една ръка разстояние.
Лебеди в Поморийското езеро.
Тук те живеят в хладният период от годината. За тях ние сме южните страни.
Лебеди в полет.
Снимката е от морето около Поморие.
Лебеди в морето.
Снимката е от морския бряг пред плажчетата на къмпинг Поморие.
Лебедите там се хранят с филтриране на водата, която поглъщат, заедно с малки същества в нея. Те им служат за храна. За да достигнат по-дълбоко могат да се потопят наполовина във водата като патиците. Тези лебеди бяха на доста близка дистанция, но не при тълпи от шумни хора с резки движения. Може би предсавляват семейство. През всеки от трите дена се размотаваха на плажчето с най-малко хора и най-много храна.
Лебеди в Поморийското езеро.
Тук те живеят в хладният период от годината. За тях ние сме южните страни.
Лебеди в полет.
Снимката е от морето около Поморие.
Лебеди в морето.
Снимката е от морския бряг пред плажчетата на къмпинг Поморие.
Лебедите там се хранят с филтриране на водата, която поглъщат, заедно с малки същества в нея. Те им служат за храна. За да достигнат по-дълбоко могат да се потопят наполовина във водата като патиците. Тези лебеди бяха на доста близка дистанция, но не при тълпи от шумни хора с резки движения. Може би предсавляват семейство. През всеки от трите дена се размотаваха на плажчето с най-малко хора и най-много храна.
събота, 19 септември 2015 г.
петък, 18 септември 2015 г.
2056/365 Photo Friday Creature
Снимката е включена в рубриката Photo Friday с тема Creature/Същество.
четвъртък, 17 септември 2015 г.
сряда, 16 септември 2015 г.
2054/365 Грозде сорт Брестовица
Тази година е супер голямо, освен, че изглежда жълто е узряло и не е джвакливо.
вторник, 15 септември 2015 г.
понеделник, 14 септември 2015 г.
неделя, 13 септември 2015 г.
2051/365 Лютеница 2015
Чущки, нарязани без дръжки и семки - около 12 литра;
Чушки за печене - 8 килограма;
Пюре домати - 8 буркана;
Патладжани - 4 броя, печени с премахнато семе;
Подправки:
чесън - 2 глави;
кимион - 2 пакетчета;
черен пипер - 1-2 пакетчета;
олио - 500 грама;
захар 200-300 грама;
оцет -200 грама;
целина - пера и част от главата;
магданоз;
сол на вкус.
Резултат - 12 литра лютеница
Технологията - както обикновено:
2010
2011
2013
Чушки за печене - 8 килограма;
Пюре домати - 8 буркана;
Патладжани - 4 броя, печени с премахнато семе;
Подправки:
чесън - 2 глави;
кимион - 2 пакетчета;
черен пипер - 1-2 пакетчета;
олио - 500 грама;
захар 200-300 грама;
оцет -200 грама;
целина - пера и част от главата;
магданоз;
сол на вкус.
Резултат - 12 литра лютеница
Технологията - както обикновено:
2010
2011
2013
събота, 12 септември 2015 г.
2050/365 Розови цветя през септември
флокс |
циния |
А миналата година розовите цветя са били през октомври.
Виж още:
грамофонче |
Цветята в градината през септември
астри |
Розови цветя
Богания гряндис |
петуния |
здравец |
циганче |
роза |
петък, 11 септември 2015 г.
четвъртък, 10 септември 2015 г.
2048/365 Зелена композиция
Дърво и елемент от външната изложба в Церн, частта микрокосмос. Елементът напомня с нещо на дървото.
Снимката е включена в рубриката Friday Greens.
Снимката е включена в рубриката Friday Greens.
сряда, 9 септември 2015 г.
вторник, 8 септември 2015 г.
2046/365 Червеният кръст
Скулптурна композиция на входа на сградата на червеният кръст и червеният полумесец в Женева със знамената от горе, които се виждат в отражението.
Снимките са включени в рубриката Ruby Tuesday.
червеният кръст и червеният полумесец |
понеделник, 7 септември 2015 г.
неделя, 6 септември 2015 г.
2044/365 Емине
събота, 5 септември 2015 г.
2043/365 Поморие
Поморие - центъра |
Все пак има и уникални места.
Едно от важните е алеята с гинко дървета в центъра, засадени преди 8-10 години. За първи път съм ги снимала в 2008. Сега са добавени и екзотични елемени като банани, маслини и други.
Маслината в кашпа е малко по-висока от мен, но има съвсем автентичен вид. Така се оформят и маслините в Гърция, растящи на свобода.
Поморие, фонтаните |
Има и други по-малки интересни фонтанчета из града.
поморийско езеро |
В езерото се формира лечебна кал. Освен в лечебните места човек може сам да си вземе кал от езерото и да се намаже, като едновременно с това се пече на наи-черния плаж у нас. Казват, че пясъка имал магнитен произход.
Това е къща в Поморие, коята е запазена такава, каквато е била построена вероятно преди повече от 50-60 години.