събота, 31 юли 2010 г.

181/365 Гинко дървото при синята пейка


След няколко неуспешни опита за снимки на това дърво тази е приблизително приемлива.
Това дърво се оказа само с две малки клончета. Две седмици по-рано то имаше всичките си клони, както при засаждането, но листата му бяха обрани. То е 1.75м, хората са забелязали листата и независимо от много близката полицейска охрана на Парламента са ги обрали.

После вероятно самите дарители на дървото са отрязали голите клони (отрязани са целенасочено с инструмент), защото не им е зглеждало добре. Но, когато се оберат листата на дърветата, или те се разболеят и окапят обикновено изкарват поне малко нови листа. Когато нямат достатъчно листа дърветата всъщност нямат достатъчно храна от фотосинтеза, забавя се растежа, формирането на пъпки за следващата година и т.н. Така, че рязането на обраните клони съвсем не добро решение.
Кога ли ще спре варварското бране на листа от обществените гинко дървета? Няма дървета с листа до 2 метра от повърхостта на земата. Малките дърветата от Южен парк сигурно са твърде ниски, за да бъдат забелязани от минаващите хора. Дали когато пораснат също ще бъдат обрани така? Според ginkgoplanter, когато има достатъчно, че да си наберат всички и да остане. За град с големината на София и възпитание на хората, че общественото не е на никой не знам кога ще стане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.