неделя, 10 март 2013 г.

1135/365 ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПРИДУНАВСКА СЪРБИЯ

Това е река Дунав на най-широкото и място и част от крепостта при Голобац в Сърбия. Брегът в дясно е на Румънска територия. Тук в римско време е трябвало да се плати такса за да се продължи плуването по реката от корабите.
възсановка на древното селище
Покрай река Дунав от Сръбска, както и от Румънска страна минава път, покриващ доста дълго растояние, който е много живописен и подходящ за пътешествие.

Поради строежа на язовира Железни врата са направени много разкопки в района, който е трябвало да бъде залят. При Лепенски вир е намерено селище, което е от преди 6000 години на основите на сламено селище.
каменнен бог риба
Намереното селище е възстановено на по-голяма височина. Хората са го обитавали почти 2000 години. Те са имали каменни изображения на богове, които изглеждат като риби.
прохода Железни врата
По-нататък по река Дунав се стига до най-тясното място на реката - прохода Железни врата. На него е кръстен язовирът с електрозенталата, построен на реката. Преди потрояването му прохода е бил толкова тесен и с толкова подводни скали, че срещу течението не можело да се плава, а острите скали отделно взимали жертви. Параходите са придвижвани с локомотив от брега, а по римско време са дърпани с въжета от роби.
Централата е наполовина Румънска, наполовина Сръбска. Сръбската е строго охраняван обект и там не се снима вътре. Може да се разгледа при предварителна уговорка.
централана Железни врата
След стената по реката е имало изграден мост над реката от римския император Траян. Мостът е построен за по-лесно подчиняване на северните племена. Разрушен е от следващия император за защита от нашествията на тези племена. Части от моста може да се видят при специално осветление под водата.
Там свърши пътя покрай реката и ние завихме към София доста преди да стигнем Тимок.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.