неделя, 7 февруари 2016 г.

2198/365 Какво виждате на тези снимки?

градината около НДК, пролет 2016
Аз виждам гора от мъртви дървета.
Похвално е, че ремонта на площада пред НДК не е бил в подмяната на камъните (плочките), както при ремонта на централната част на Пазарджик, а са обновени зелените площи.
НО
градината около НДК, пролет 2016
Защо трябва да загинат толкова дървета като подпори, за да бъдат засадени нови? Новозасадените дървета трябва да са устойчиви и без тези опори. Особено на местата по-навътре в тревната площ. Там няма преминаващи хора и коли, които могат да ги повредят. Но дори и там при силни ветрове новозасадените се чупят поради липса на свобода. А тези дървета са доста големи, едва ли са с много малка коренова система, за да не могат да пазят вертикала в началото. По-скоро се накланят от неправилното засаждане.
И пак: Защо са загинали тези дървета колчета? За да бъдем зелени ние в София?
От новозасадените дървета вероятно половината няма да оцелеят до след 5 години. Дори оцелелите ще са по-малко. Това няма да ни направи по-зелени.
Къде е устойчивото развитие в тази ситуация?
Никой ли от участниците в тези проекти не забелязва това?

3 коментара:

  1. Понеже продължавам да живея в Пазарджик и понеже главната на града е просто "подстригана" до голо( липсват маса дървета, а където ги е имало или е циментирано, или просто така си стоят празни местата)... бяха съсипани и келяво засадени на някои места отново видове декоративни дървета...та мисълта ми е - на кого ли му пука, че въздухът за дишане вече е на привършване!? Питам се постоянно къде са зелените патрули, къде е екоинспекцията не само в Пазарджик, как си вършат работата хората, които получават заплати за това!? Дори гласът ми да е последния глас в пустинята, едва ли нещо ще се промени за в бъдеще.Нищо лично към вас,харесвам блоговете ви и откакто съм попаднала на тях не спирам да следя информацията, която давате и на хора далеч от агрономията, от засаждане и отглеждане на дървета. За което искрено благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес пробвах да разбера какво мислят другите. Първите забележки бяха за цената и за вятъра в София. Не забелязаха веднага неустойчивото развитие.

      Изтриване
  2. От вас зная за новозасадените дървета какви грижи са нужни докато ствола заякне и дървото дръпне правилно нагоре...а и е нужно да се предпазва от вандали, доколкото е възможно...главната в Ямбол специално ме впечатли, освен че са запазени старите зелени площи са направени и нови, особено грижливо заградени и леко привързани, за да не растат изкривени. В София...а и не само кой ще обърне внимание на мъртви дървета при масовата сеч в горите...Не са много градовете като Стара Загора, но там все пак се финансира озеленяването на града, което означава, че пари винаги могат да се намерят, при добро желание.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.