неделя, 11 юни 2017 г.

2688/365 Милано, висящите градини на Европа

Или вертикалните градини на Европа.
Когато се излезе на гара Гарибалди се виздат високите бизнес сгради, най-високата от които е на фирмата, в която работя. И едновременно се виждат и двете жилищни сгради, които са вертикални градини със стотици дървета по тях. Тези сгради са много впечатляващи и са доста известни.
Но когато просто човек се разходи по улиците се вижда, че на много тераси има саксии с дървета, много цветя или висящи зелени растения.

Бях изключително впечатлена от толкова много растения, отглеждани от хората. Понеже те висят от всякъде ги оприличих на висящи градини (като онези във Вавилон), а не на вертикални.
Веднага става ясно за модел на двете сградите, които са построени изцяло с такъв замисъл е използван самия град. Те не са уникат, а копие. И то твърде скъпо копие. В тях живеят изключително богати хора, по-скоро като престиж. Там потдръжката е задължителна и се плаща скъпо. А дори да има такива хора, от другите, в обикновените сгради, които плащат изцяло за потдръжката на зеленината на терасата, то повечето полагат поне някакви, а вероятно изцяло се грижат за зеленината.
В този град е много топло. Той е в най-гъсто населената теритрия на Италия, индусриален център, център на модата, което още повече повишава температурата.
И единствения начин за намаляване на усещането за жега е зеленина на всяко място, което може.
Имам десетки снимки на сгради със зеленина. Не бих могла да ги сложа тук.
Аз бях запленена и от модата, от витрините на магазините. Но първо видях зеленината. И пак бих казала, че Милано е градът на висящите градини на Европа.
Аз съм ходила в някои от големите градове на Европа, има по-зелени, но не по-бликащи от зеленина, въпреки климата.

Милано, висящите градини на Европа
Милано, модната столица на Европа
Милано, архитектура
Милано, градът на големите врати

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.