сряда, 23 януари 2019 г.

3279/365 Антуриум, отглеждане и размножаване

Когато си купите антуриум вероятно ще има 3 по-високи и дебели стъбла. Може да има и
съвсем малки 2-3. Ако няма ще се появят. Естествено да решите да извадите. Много често ги давате на приятелка или съседка. Но малки растения се появяват само еднократно, повече няма да се появят.
Растението образува въздушни корени, от които можело да се развие растение с памук около тях, което ще стимулира развитието на спящата пъпка отгоре. Ноже да съм пробвала за малко време, но памука трябва да е мокър, а това не го постигнах. А пробвах го едно време с филодендрон, пардом монстера. Сигурно е същото. Чела съм и за изрязване само на спящите пъпки, които са ясно видими. Сигурно с допълнителни вкоренители става, но само така може би твърде дълго, зарязах го.
Винаги може да се нареже едно от стъблата на части, така, че да има едно листо със спяща пъпка и спящ въздушен корен. И тогава корена бързо тръгва, а растението от спящата може би не толкова бързо, колкото Ви се иска, но върви.
Антуриумът може да расте и цъфти на доста тъмно място, например не на перваза на прозореца, а навътре или на северно изложение. Има лъскави листа и цветове, което го прави подходящ за създаване на добро впечатление в офис, защото може да живее на служебното бюро. Има поне един цвят почти през цялата година. Топлолюбиво. Не може да издържи на температура под -5 градуса. И на нея не за дълго. За това се отглежда изключително като стайно растение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.