вторник, 18 септември 2012 г.

961/365 Градинска, восъчна бегония

Градинска, восъчна бегония, бяла

Въпреки, че на повечето места в цветните композиции за лятото се предпочитат циганчета и петунии восъчната бегония расте най-компактно през целия период. Тя не може да презимува и в обществените градини се подменя с цветя за зимни композиции.

Изглежда по-нежна и претенциозна, но може би лъскавите листата я предпазат през жегите. Леко засенчаве или други "неблагоприятни" условия за нея дори са благоприятни и те не довеждат до издължаване към слънцето или подобни ефекти, които развалят линията на растението и на цветната композиция.
Понеже се разможава чрез резници цената вероятно е по-висока, но си заслужава.
Градинска, восъчна бегония, червена
Снимките са от декоративната алея на Царя след реконструкцията.

2 коментара:

  1. ех само колко са красиви и нежни.Направо възкликнах на глас в първият момент като ги видя и ми се прииска да ги имам.Така красиво са цъфнали и са толкова много.Образуват един огромен килим.Не знаех, че се размножава чрез резници, може би цената наистина заради това ще бъде много по скъпа, но пък си заслужава да притежаваш подобно нещо в градината си и да ти краси и мирише когато минаваш по край алеите си.По неудобното е, че тя не може да презимува и в обществените градини се подменя с цветя за зимни композиции, което си е занимавка, но си струва пак е кажа.Благодаря за хубавата статия, дано честно да качвате различни видове растения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В България всички бегонии се размножават с резници, защото не могат да хващат семена. Тези с грудки, може да се размножат и от делене на грудката, но тя се дели на две. С резници стават много повече.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.