неделя, 3 февруари 2013 г.

1099/365 Восъчна бегония, Подновявайте всяка зима

Восъчна бегония - кичеста бегония Лейди Францис, розова

Восъчната или градинска бегония се подновява всяка зима, ако я оглеждате на закрито място. В градинта този вид бегонии замръзват, но могат да преживеят в неотоплени помещения, остъклени тераси и мазета. Могат да живеят и при обикновени домашни условия.
Независимо от това при какви зимни условия ще живее трябва да се поднови.
Старите стъбла са израснали и почти оголени. Те могат да се начупят, така че да има по три колена на всяко парче - резница. Така получените резници се слагат в по-пясъчна пръст, като поне едно коляно е в пръстта и поне едно е отгоре. Ако не искате да ги полижате често по малко захлупете с прозрачна пластмасова чаша, която има няколко дупки.
Там, където е корена на старата бегония обикновено нови клони, от които ще се възстанови растението в старата саксия. Ако няма, на всеки стар клон оставете последното коляно, от което ще избие нов клон. Внимавайте, ако в резниците Ви има такива без листа да не объркате коя е посоката към почвата.
Аз отглеждам 2-3 бегонии на остъкления балкон и от тях правя резници за саксиите на двора в село, понякога за засаждане направо в градината и за подаряване.

1 коментар:

  1. Много благодаря за тази полезна информация научих много от статията като това....."Независимо от това при какви зимни условия ще живее трябва да се поднови.Старите стъбла са израснали и почти оголени. Те могат да се начупят, така че да има по три колена на всяко парче - резница. Така получените резници се слагат в по-пясъчна пръст, като поне едно коляно е в пръстта и поне едно е отгоре. Ако не искате да ги полижате често по малко захлупете с прозрачна пластмасова чаша, която има няколко дупки." хубаво е че може да се начупят и да има няколко . Пък и не изискват който знае колко сложни грижи, снимката е чудесна.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.