Това грозде е много жълто, но все още е доста кисело.
За да стане сладко трябва да стане кафяво.
Понеже за сега е само жълто ще участва в жълтия ден.
понеделник, 30 септември 2013 г.
неделя, 29 септември 2013 г.
1337/365 Гроздобер и виноправене
Гроздето се оказа доста повече тази година (буре, каца 180) и с много висока захарност. Нашето, което е от лозница беше 20 градуса, а в предишните години беше 18.5, въпреки, че и те бяха хубави години. Освен това виното завря още на следващата сутрин след залагането му - за по-малко от 12 часа.
Тази година имаше дори за малката бъчвичка (75л) бяло грозде за бяло вино.
Тази година имаше дори за малката бъчвичка (75л) бяло грозде за бяло вино.
събота, 28 септември 2013 г.
1336/365 Цяло лято не валя, но на деня за гроздобера заваля
Е много малки количества и само сутринта.
Имаше предимства - пчелите и осите не обичат влага и не излизат при температура под 17 градуса. Така, че времето за гроздобер си имаше и хубави страни.
Имаше предимства - пчелите и осите не обичат влага и не излизат при температура под 17 градуса. Така, че времето за гроздобер си имаше и хубави страни.
петък, 27 септември 2013 г.
четвъртък, 26 септември 2013 г.
сряда, 25 септември 2013 г.
вторник, 24 септември 2013 г.
понеделник, 23 септември 2013 г.
неделя, 22 септември 2013 г.
събота, 21 септември 2013 г.
1329/365 Обикновен мразовец (Colchicum autumnale)
Това цвете известно както есенен минзухар или кърпикожух, на което аз викам колхидче се среща през есента в много планини.
Понеже то е единственото цветно петно по поляните по-често съм виждала негови снимки от хората, направени по пътя им.
Снимки от блога Притчите
Информация от блог за билки
Сигурно и Вие го забелязвате в изсъхналите треви на снимката на поляната.
Снимките са от хълмчетата около морето на Сименорец, което е част от Странджа.
Цветята от тази седмица
FloralFridayFoto
Flowers From Today
Понеже то е единственото цветно петно по поляните по-често съм виждала негови снимки от хората, направени по пътя им.
Снимки от блога Притчите
Информация от блог за билки
поляна, на която има кърпикожух |
Сигурно и Вие го забелязвате в изсъхналите треви на снимката на поляната.
Снимките са от хълмчетата около морето на Сименорец, което е част от Странджа.
Цветята от тази седмица
FloralFridayFoto
Flowers From Today
петък, 20 септември 2013 г.
четвъртък, 19 септември 2013 г.
сряда, 18 септември 2013 г.
1326/365 Античен град Кабиле
Античен град Кабиле, керамика |
Намира се на 200 метра от магистрала Тракия на отбивка, която е не регламентирана и не е отбелязана на картите. Всъщност там има паркинги за тирове, които са свързани с пресичащия магистралата път. Така посещението на този обект става много лесно.
Експозицията е сравнително малка.
Има голяма сбирка от керамични съдове.
Античен град Кабиле, скулптури на божества |
Има възстановка на архаичен стан.
Античен град Кабиле, стан |
Античен град Кабиле, мозайка |
Античен град Кабиле, вкаменелости |
Античен град Кабиле |
вторник, 17 септември 2013 г.
1325/365 Цветна палитра
Бенетон, есен 2013 |
Витрината на Бенетон е аранжирана с якета с различни цветове, които си
подхождат. Не винаги може да се сетим за някоя от тези комбинации.
Такива бяха витрините на магазините за дрехи, които се появиха първи у нас, а сега ги има във всеки МОЛ и даже някои спадат към категорията много евтини. Не помня: тогава по-хубави ли бяха?
понеделник, 16 септември 2013 г.
неделя, 15 септември 2013 г.
събота, 14 септември 2013 г.
1322/365 Бели праскови, консервиране
петък, 13 септември 2013 г.
четвъртък, 12 септември 2013 г.
сряда, 11 септември 2013 г.
вторник, 10 септември 2013 г.
понеделник, 9 септември 2013 г.
1317/365 Зефирантес / Zephiranthes
Зефирантес / Zephiranthes |
Зефирантес / Zephiranthes |
Размножава се с луковици. Но те са били плитко засадени, защото броя на цветята е доста намалял.
Жълтото е хубав цвят.
и още жълти цветя
неделя, 8 септември 2013 г.
1316/365 Оранжева роза
Това е новата ми роза. И тя наистина е оранжева.
Но все още е доста малка. И това е първият и цвят. Надявам се, че ще порасне.
Купена е от хората, които вече са организирали и сайт за продажба на специални видове рози.
Цветя на седмицата:
Floral Friday Foto
Но все още е доста малка. И това е първият и цвят. Надявам се, че ще порасне.
Купена е от хората, които вече са организирали и сайт за продажба на специални видове рози.
Цветя на седмицата:
Floral Friday Foto
събота, 7 септември 2013 г.
1315/365 Лютеница, продължение
На следващия ден е варенето на лютеницата.
Но започва с изстискването на сварените камби през машинка за доматен сок. Смеската е по-гъста, люспите по-тънки. Доста често се получава задръстване. Може да се използва и гевгир вместо тази машинка.
После се мелят печените чушки през машинката за кайма - те нямат семки и люспи.
И започва варенето.
Този път съставките бяха:
10 литра сварени камби на сок
10 килограма печени чушки
пюре от домати: 3 буркана от 830 грама, 4 буркана от 720 и един от 500 грама
4 патладжана
600 грама захар
200 грама оцет
2.5 пакетчета кимион, млян
1 пакетче черен пипер, млян
700 грама олио
сол - на вкус
Процедурата и съставките са както всяка година: 2011, 2010.
Варихме я почти 3 часа.
Лютеницата изстива известно време. Наливането на това количество в малки бурканчета е над два часа.
Стерилизирането е около 5 минути.
Като се добави и един ден за правене на доматеното пюре правенето на лютеница е три дни.
Но започва с изстискването на сварените камби през машинка за доматен сок. Смеската е по-гъста, люспите по-тънки. Доста често се получава задръстване. Може да се използва и гевгир вместо тази машинка.
После се мелят печените чушки през машинката за кайма - те нямат семки и люспи.
И започва варенето.
Този път съставките бяха:
10 литра сварени камби на сок
10 килограма печени чушки
пюре от домати: 3 буркана от 830 грама, 4 буркана от 720 и един от 500 грама
4 патладжана
600 грама захар
200 грама оцет
2.5 пакетчета кимион, млян
1 пакетче черен пипер, млян
700 грама олио
сол - на вкус
Процедурата и съставките са както всяка година: 2011, 2010.
Варихме я почти 3 часа.
Лютеницата изстива известно време. Наливането на това количество в малки бурканчета е над два часа.
Стерилизирането е около 5 минути.
Като се добави и един ден за правене на доматеното пюре правенето на лютеница е три дни.
петък, 6 септември 2013 г.
1314/365 Лютеница
камбите, преди да започне обработката |
При нас по-голямата част от чушките са от нашите камби. Те се обират няколко дни по-рано. Така стават по-червени и малко завяхват, за да се обработват по-лесно. Камбите ни са сравнително малки. Но количеството е доста солидно. Преди да са обработвани са 2 кофи и половина, и то кофи от по 15 литра.
нарязаните камби |
печени патладжани |
Тези камби се обработват с инструмент за махане на семки и после се режат на 4 части, за да се махнат семките наистина. Така нарязани те станаха една кофа с връх 15 литра и още известно количество, подбрани с форма, подходяща за печене. После те се варят с домати, нарязани, количество колкото да пуснат вода за варенето.
Варенето на тази смеска е около 2 часа.
печените, обелени чушки |
сварените камби |
Пекат се и се белят и патладжаните - в случая 4.
Това е работата в първия ден по лютеницата.