На
следващия ден е варенето на лютеницата.
Но започва с изстискването на сварените камби през машинка за доматен сок. Смеската е по-гъста, люспите по-тънки. Доста често се получава задръстване. Може да се използва и гевгир вместо тази машинка.
После се мелят печените чушки през машинката за кайма - те нямат семки и люспи.
И започва варенето.
Този път съставките бяха:
10 литра сварени камби на сок
10 килограма печени чушки
пюре от домати: 3 буркана от 830 грама, 4 буркана от 720 и един от 500 грама
4 патладжана
600 грама захар
200 грама оцет
2.5 пакетчета кимион, млян
1 пакетче черен пипер, млян
700 грама олио
сол - на вкус
Процедурата и съставките са както всяка година:
2011,
2010.
Варихме я почти 3 часа.
Лютеницата изстива известно време. Наливането на това количество в малки бурканчета е над два часа.
Стерилизирането е около 5 минути.
Като се добави и един ден за правене на доматеното пюре правенето на лютеница е три дни.