неделя, 29 август 2010 г.

210/365 Домашна лютеница - рецепта


Рецепта на нашата лютеница, която е от смесен тип - с варени и печени чушки:
5 големи буркана (от старите 830грама) и един малък с доматено пюре - повече от 15 кг домати в сурово състояние. Пюрето се правии в друг ден, защото само изваряването му е поне 3 часа.
13-15 килограма чушки за варене - нашите са камби, доста малки, но нали са нарязани, не си личи. Камбите са много месести с тънка люспа, финно месо и сладки на вкус чушки. На село раждат сравнително много, но малки.
3-4 килограма доматен сок за сваряване на камбите. В него се варят и листа магданоз и целина и скилидките на 2 чесъна. Варят се чушките до степен да могат да се смелят с машинката за доматено пюре, която маха семките и люспите. Ако нямате такава може да използвате гевгир.
7 килограма чушки за печене - купени.
2 сини домата - опечени и обелени са 1кг, но може и повече.
Други подправки: кимион - 2 пакетчета, черен пипер - едно пакетче, оцет - 200гр, олио - 600 грама, захар - 300 грама и сол на вкус.
Пюрето, смлените варени чушки, печените чушки и сини домати смлени с машинка за месо се варят 2 часа. Слагат се подправките без олиото. След около 45 мин се слага олиото - при различно предпочитание за "изпичане" може повече или по-малко. Олиото се слага максимум 20-30 минути преди изваждане. Пред цялото време сместа се бърка.
Времето за варене е около 3 часа, ако доматите са били сварени на пюре, иначе съществено се удължава!
Готовата лютеница е около 14 килограма.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.