събота, 9 октомври 2010 г.

251/365 Етнографска експозиция и панаир на народните занаяти – Пазарджик


Попаднах случайно на панаир на народните занаяти и от там на етнографска експозиция на Регионален исторически музей в Пазарджик.
Там имаше изложени много неща от бита от едно време, които има във всички етнографски експозиции.
Българите в Родопите са използвали само прости раета за украса дори на престилките си, за са не се набиват на очи на турците. И всички неща - одеала, черги, престилки изглеждат почти еднакво и не може да се познае веднага за какво се използва всяко едно от нещата.

Понеже не съм много по музиката не бях виждала разни странни инструменти - свирки.

На село всички имаха изплетена рогозка, като тази от снимката, на която викаха ясър. Върху нея дори са спели по полетата, освен, че се седи на двора като се работи в седнало положение.
ясър
Оказа се, че не може да се сетим за какво са служили доста по-научни инструменти, каквато е дъската на лихварите за обмяна на монети.
лихварски инструмент
Като видях тези кукли си спомних, че сме правили такива в училище с подръчни материали, и то многа успешно, но къде ли може да е моята.

На края остана неразрешена загадката на един елемен от шарката на стените на една от стаите. Дали тя е била построена с тази шарка? От къде е взета идеята за деветостранен елемент, на който в едната половина да са пет от страните, а в другата четири от страните?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.