вторник, 31 август 2010 г.
понеделник, 30 август 2010 г.
211/365 Сладко от праскови
Много малко хора правят сладко от праскови, но това е сладкото, което другите хора най-много са харесали от всички сладка, които се правят у нас.
Понеже прасковите са си наши съотношението праскови/захар не е точно установено, но захарта е малко по-малко от прасковите. Големината на нарязаните парченца зависи от възгледите на човека, който го прави.
неделя, 29 август 2010 г.
210/365 Домашна лютеница - рецепта
Рецепта на нашата лютеница, която е от смесен тип - с варени и печени чушки:
5 големи буркана (от старите 830грама) и един малък с доматено пюре - повече от 15 кг домати в сурово състояние. Пюрето се правии в друг ден, защото само изваряването му е поне 3 часа.
13-15 килограма чушки за варене - нашите са камби, доста малки, но нали са нарязани, не си личи. Камбите са много месести с тънка люспа, финно месо и сладки на вкус чушки. На село раждат сравнително много, но малки.
3-4 килограма доматен сок за сваряване на камбите. В него се варят и листа магданоз и целина и скилидките на 2 чесъна. Варят се чушките до степен да могат да се смелят с машинката за доматено пюре, която маха семките и люспите. Ако нямате такава може да използвате гевгир.
7 килограма чушки за печене - купени.
2 сини домата - опечени и обелени са 1кг, но може и повече.
Други подправки: кимион - 2 пакетчета, черен пипер - едно пакетче, оцет - 200гр, олио - 600 грама, захар - 300 грама и сол на вкус.
Пюрето, смлените варени чушки, печените чушки и сини домати смлени с машинка за месо се варят 2 часа. Слагат се подправките без олиото. След около 45 мин се слага олиото - при различно предпочитание за "изпичане" може повече или по-малко. Олиото се слага максимум 20-30 минути преди изваждане. Пред цялото време сместа се бърка.
Времето за варене е около 3 часа, ако доматите са били сварени на пюре, иначе съществено се удължава!
Готовата лютеница е около 14 килограма.
Етикети:
лютеница,
рецепта,
селски истории,
храната,
черно
събота, 28 август 2010 г.
209/365 Една седмица неполиване и доматите са изгорели
петък, 27 август 2010 г.
208/365 Екологична витрина
четвъртък, 26 август 2010 г.
сряда, 25 август 2010 г.
206/365 Амбърчета в докторската градина
Днес намерих тези две амброви дървета в докторската градина в София. Сигурно са засадени тази година, зле обвързани и неполивани. Имаше е и още едно напълно изсъхнало. Полях ги малко, може да оцелеят.
Етикети:
амброво дърво,
гората,
дървета,
зелено,
обществено пространство
вторник, 24 август 2010 г.
понеделник, 23 август 2010 г.
неделя, 22 август 2010 г.
203/365 Кисело мляко от Гърция
Киселото мляко от Гърция е леко кисело, не е много гъста консистенция, има цвик, има твърд каймак, които е еднороден, а не като на парцали (на домашно произведените у нас кисели млека каймакът обикновено са със странна парцалива консистенция, каквато има и в самото мляко, поради което не ги харесвам).
Това мляко, както и всички, които забелязах бяха в ниски и широки кутии, което осигурява много голяма повърхност за образуване на този симпатичен каймак.
Това мляко имаше трайност още 15 дни, цената му беше 2.80 евро за 1 килограм, което е 5.60 лева, което си е доста висока цена.
събота, 21 август 2010 г.
202/365 Морска храна
петък, 20 август 2010 г.
четвъртък, 19 август 2010 г.
200/365 Морето в Гърция
сряда, 18 август 2010 г.
199/365 Лилаво и за децата
Статиите ми за лилаво в модата:
03 август 2010: Отново лилаво
19 април 2010: Почти всички модерни цветове
15 февруари 2010: Трета година ЛИЛАВО
вторник, 17 август 2010 г.
понеделник, 16 август 2010 г.
197/365 Двете гинко дървета при моста Атлантик в Пазарджик
неделя, 15 август 2010 г.
196/365 Гинко дървото зад църква "Св. Богородица", Пазарджик
събота, 14 август 2010 г.
195/365 Консервирани домати
Първата вълна узрели домати са най-големите и най-хубавите. Обикновено узряват в средата на август и понеже са много се правят на консерви. Независимо, че по пазарите цената на доматите се повиши в началото на август в славнение с юли това е времето с най-много домати у нас, на село.
Отидох твърде късно и процеса беше почти приключил.
Доматите се консервират нарязани или смляни с малко количество чушки.
петък, 13 август 2010 г.
194/365 Витрина на туристическа фирма
четвъртък, 12 август 2010 г.
193/365 Оранжев космос
сряда, 11 август 2010 г.
192/365 Новият дизайн на мястото за хранене в МОЛ-а
След реконструкциа мястото за хранене в МОЛ София изглежда така.
Има артистични елементи. Mасичките са малко малки, понякога ходят и повече от 3-ма души заедно.
Най-важно, между всяка двойка маси има растение. Това придава зелен вид на мястото. Самото помещение е доста високо, доста светло и мястото на расението е такова, че може да се сложи много висок (1метър), но тънък контейнер. А това е точно контейнер за дърво. Надявам се следващите растения да са по-големи, почти дървета и мясото да заприлича на екзотичен плаж.
вторник, 10 август 2010 г.
понеделник, 9 август 2010 г.
неделя, 8 август 2010 г.
189/365 Изсъхналият блатен кипарис се оказа жив
събота, 7 август 2010 г.
петък, 6 август 2010 г.
187/365 Гинко дървото в двора на Лисец
четвъртък, 5 август 2010 г.
186/365 Салата Домати
Салата от собствени домати, които за по-... са обелени (беленето на купените е по-препоръчително). Хубавите домати, когато не са напълно узряли са по-вкусни.
сряда, 4 август 2010 г.
185/365 Изложба фотогрфии, мостът на влюбените, София
вторник, 3 август 2010 г.
понеделник, 2 август 2010 г.
неделя, 1 август 2010 г.
182/365 Доматена манджа, Доматеница
Доматена манджа или Доматеница е типична лятна храна.
Приготвя се от лук (1 глава), чушки (2-3), домати (поне 1 кг), яица (3-4) и за подправка джоджен и червен пипер.
В началото се пържат лука и чушките. Слага се червения пипер, който съвсем леко се припържва, след което се слагат доматите, рендосани или само обелени и нарязани на ситно. Пържат се, докато Ви хареса, но да се загуби цвета на пресни домати (над 20 минути). Използват се летни домати, другите са твърде кисели. Може за се сложи малко захар, за да се притъпи киселия вкус. Яйца се слагат към края.
Това е рецепта от мойто село Дебръщица.
Етикети:
Доматена манджа,
Доматеница,
домати,
домашна храна,
храната,
червено
Абонамент за:
Публикации (Atom)