събота, 13 ноември 2010 г.

286/365 Засаждане на гинко дървета в Румъния, спонсорирано от Тириак Банк


На 13 ноември 2010 година в 10 различни града в обществени пространства - паркове са засадени 750 гинко дървета, по 75 на всяко място. Мероприятието е спонсорирано от Уни Кредит Тириак банк, която е румънската Уни кредит банка, а засаждането е с доброволен труд от хората, които работят в банката. Мероприятието е осъществено със съдействието на неправителствената организация Maimultverde, а техническа потдръжка вероятно е имало на всички места от местните организации, потдържаща парковете.

И понеже така се е случило, че аз съм служител на Уникредит груп в този случай освен като фотограф участвах и като засаждащ дърветата в Плоещ.



Хората от местната организация по потдръжка на парка там много смело окастряха голяма част от корените на дърветата и понеже пристигнахме твърде късно не можахме да ги спасим. Другите участници в засаждането не го бяха забелязали, защото най-често за лични нужди се садят овощни дървета, за които се препоръчва подобно кастрене.

А аз все пак бях участвала и в изваждането на тези дърветата, което е най-голямото ми участие всъщност, при което изваждане целта е била възможно най-голям корен. Самото гинко дърво поради по-голямото сходство с иглолистните, отколкото с другите има доста изразен водещ корен, който трябва да се запази максимално при пресаждането. Леко подкастряне се препоръчва, когато дървото дълго е стояло извън градинска почва преди презасаждане и може края на корените да са пресъхнали или загнили от престоя.


И понеже бях силно впечатлена негативно от самото действие по окастрянето не съм го снимала.

Изкопаните дупки (в Плоещ бяха потготвени) се оказаха малко големи, особено след подкастрянито на корените и отново имаше малко дълбоко засаждане. На записа на видеото може да чуете инструкция от Ginkoplanter на английски с разяснения по въпроса за засаждането.



Тук на всеки от участниците в засаждането се падаше да засадят по повече от едно дърво. И тук бяха дошли и други членове от семействата да участват в засаждането като имаше много деца.


Дърветата бяха засадени.


Това е доста голяма засаждане на гинко дървета, което е отразено в местната преса.
Ziare pe net -K ogalniceanu
Ziare pe net - Parcul Piata Farului
Constanteanul
Stop CO2
Bihon Online
Sibiu.Ziare
DomnulePrimar.ro
Има и други публикации там, но не мога ясно да ги разгранича, а и те са на румънски. Но нали има Google translate.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.