вторник, 4 март 2014 г.

1493/362 Шонбрун, градината / Shonbrunn, garden

Много впечатляваща градина. Зимата не е никак подходяща за посещение. Няма никакви цветя. Дърветата не са разлистени. Изобщо не може да се види великолепието по това време.
Но все пак какво може да се каже за много симетрично подредените градини с цветя. За геометрично подрязаните дървета и храсти навсякъде.
 
 И за алеите с жив плет от дървета.

Бих казала, че хората са искали да демонстрират господството и победата си над растенията. За да направят нещо, което на тях им харесва, а не на растенията.
Навсякъде всичко е оградено с форма на жив плет. От нисък, храстовиден до висок от дървета.
Използвани са сравнително бавно растящи дървета като тис и габър, и храсти като чемшир и дрян, както за плета,така и за геометричните фигури.
...
Иначе вероятно има много липи и тисове, не чак толкова орязани, но все пак с направление в живота. Има и известна част, която изглежда малко по-дива и естествена.
В центъра на всяка от градинките, оградени от висок плет има някакво по-нестандартно или екзотично дърво и групи от храсти, които не биха го засенчили.
 През зимния период човек може да тества способностите си за разпознаването на дървета по силует.
Снимките са правени с провиране на ръката ми през съответния плет. Не може да се доближава. За дървото от лява знам, че е Гинко, но за това от дясно само предполагам, че е амброво дърво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.