събота, 5 септември 2015 г.

2043/365 Поморие

Поморие - центъра
Поморие е град на 20 километра от Бургас на север на морския бряг. От както района се заобикаля много хора не го забелязват. Но не е пропуснат от морската строителна треска и всички други свързани екстри.
Все пак има и уникални места.
Едно от важните е алеята с гинко дървета в центъра, засадени преди 8-10 години. За първи път съм ги снимала в 2008. Сега са добавени и екзотични елемени като банани, маслини и други.
Маслината в кашпа е малко по-висока от мен, но има съвсем автентичен вид. Така се оформят и маслините в Гърция, растящи на свобода.
Поморие, фонтаните
Оказа се, че в Поморие има фонтани с различни схеми на включване и изключване, също като в Женева. Бройката е много по-малка и е забранено влизането между тях. Като се замислих у нас може да се окаже да има много желаещи, които наистина да се къпят в тях.
Има и други по-малки интересни фонтанчета из града.

поморийско езеро
В Поморие има и езеро. Но за разлика от Женевското е притежание само на птиците и солта. Сигурно има и други навлеци, но поне хора с яхти няма. Там по всяко време има много видове водни птици. Мастото за почивка при прелетите, на зимуване на едни птици и летуване на други.
В езерото се формира лечебна кал. Освен в лечебните места човек може сам да си вземе кал от езерото и да се намаже, като едновременно с това се пече на наи-черния плаж у нас. Казват, че пясъка имал магнитен произход.
Това е къща в Поморие, коята е запазена такава, каквато е била построена вероятно преди повече от 50-60 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.