събота, 15 юли 2017 г.

2722/365 Яврово

Изгглед от равнината, от мястото под къщата на Хайтов
Това е село, което е на 35 километра от Пловдив след Асеновград в посока Асенева крепост.
До селото може да се стигне и от Куклен защото е в неговата община.
Селото е с изложение към равнината, където е Пловдив.
изглед от двора на къщата на Николай Хайтов
В селото е лятната къща на Николай Хайтов. Трудно е да се види къщата, защото в двора има череши, които скриват хорските погледи. Тя е на склон и вероятно от прозорците се вижда равнината без да се виждат махленските истории пред портата.
Човекът, който е писал толкова много за планината, гората и природата е избрал да живее тук.

Като планинско място, където има къщи те са близо една до друга. Естествено е, че тук няма никаква дейност. Хората идват тук на по-хладно през лятото като на вила. Идват пенсионери с внуците.
къщата с дядото с дървата
Много малко остават тук за през зимата. Тези, които са остават просто не искат да тръгнат от тук. Но знаят, че няма смисъл да оправят нещата. Само ползват това, което може да се ползва още. В двора на тази къща (не голямата отзад, а малка като навес от ляво) един дядо цепеше дърва. Вижда се, че е пълно с паднали неща. Защо ли не ги разчисти? Може би не вижда смисъл от такова действие.
Тук, както и в други подобни места има много стари къщи, някои от които почти разрушени. Оправените стари къщи се ползват като къщи за гости.

На някои места има пристройки към старите къщи, които по-скоро се ползват за живеене. А други са малко по-нови и за това все още стават за живеене.
елементи от почти паднала къща, почти здрави

стара къща, почти цяла





















изглед от пред на падналата къща











Сегашните строителни материали трудно се свързват с тези, които са на старите къщи. Оправените от старите къщи дали са запазили своя дух?
Външно не изглежда така. Изглеждат малко като препарирани.







Има много малки дворове или почти никакви. Но цветята се чувстват много добре на този климат, дори в саксии. А са най-обикновени цветя.



И това село, както други планински населени места чака хората от градовете да оценят неговите качества, да дойдат и да изберат някоя от тези къщи и да живеят както Хайтов тук през лятото.
Но дали ще стане това?
Дали ще се сбъдне онова, което е отпечатано на този прозорец?


Прочетете и други истории за планинските населени места в България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.