четвъртък, 24 юни 2010 г.

144/365 Еньовче за Еньовден


За всички, които ще отидат преди изгрев слънце на берат билки. Времето не е най-прекрасното за такова мероприятие
И за всички, които дори по-късно няма да отидат да берат билки.
Това цвете е еньовче. В България има различни видове, защото както с повечето имена на цветя това е родово име. Но всички са с много дребни цветчета с 4 венчелистчета, разположени в кръстовидна форма. Дребните му цветове го правят много незабележимо. Но това е цветето, на което е кръстен деня или обратно.
виж още Цвете Еньовче, Еньовчета

3 коментара:

  1. По-скоро е обратното :)
    Накратко от Уикипедия:
    "Еньовден е стар славянски празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат."

    ОтговорИзтриване
  2. А това не е така. За първи път съм го чула по преразказ от предишния current user на думи на неговата дъщеря първо цветята са били кръщавани на хората, а после хората на цветята. Спора за кое е първото кокошката или яйцето е с неясно решение, но за имената на цветята последователността е тази. Може много преди Христос да е живял човек с името на това цвете. А след като нещата, свързани с Христос не са ясни какво може да се очаква за съвсем обикновен човек в много старо време.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е кръстато еньовче.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.