понеделник, 20 септември 2010 г.

232/365 Вредители по доматите и пипера


Така изглеждат едни бръмбари, воняшки или насекоми вредители, които от няколко години се настаниха по доматите и пипера. Никой и с нищо не е успял да ги махе. Да уточня, че познанията ми са върху хора, които гледат домати за себе си в градините си.
Тези вредители нападат определен домат или чушка. Съседните може да не са нападнати, но все пак, колкото повече такива гадинки имате, толкова по-малко остават ненападнатите. Нападнатият домат или чушка се сдобиват с белезникаво поресто вещество в меката част под люспата. Така самият домат/чушка стават твърди. Хората, които са си гледали сами зеленчуците изрязват целия нападнат участък. Уврежданията са на малки зърна и не създава серьозно видимо изменение и може да не се забележи дори при разрязване. Но при по-подробно оглеждане може да се видят тези участъци като по-бели петна като се гледа по към дупето на домата. При дръжките може да е от недозряване, засушаване, презряване и т.н. Иначе тези домати не са с променен вкус. Просто ние го изрязваме.
Единственият начин за ограничаване на числеността на тези гадинки е ръчно избиване. Но те миришат гадно.
На пазара също се продават домати с такива дефекти. В розовите има повече повредени. Тези вредители засягат по-скоро външните домати, а по това време ние не си купуваме. Все пак поне този дефект бих могла да избегна при пазаруването.

8 коментара:

 1. някой знаели латинското име на тези буболечки

  ОтговорИзтриване
 2. Казват се Palomena prasina на латински.

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте! Живеем в село в Пловдивска област. От миналата година имаме същия проблем.Тези гадинки, освен по доматите и чушките, ходят даже и по чубрицата. Въпросът ми е намерихте ли решение на проблема? Силно се надявам да е така, за да споделите опита си.

  ОтговорИзтриване
 4. Да се оплача и аз от тези вредители...Наистина ги наблюдавам повече по розовия домат.Живеем в Чирпанско село и отглеждам градинка за домашни нужди.Между другото тази година ги виждам за първи път.

  ОтговорИзтриване
 5. Ползваме Газела за пръскане срещу тези гадини

  ОтговорИзтриване
 6. Помага ли ГАЗЕЛА, че за први път имаме тази година във Враца.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не, само малко се ограничава числеността. Площта на градината е малка и ръчното събиране също има голям принос.

   Изтриване
 7. Миналата година ги видях за първи път по краставиците,докато разбера какво става краставиците бяха съсипани.После гадините се преместиха на доматите.Тази година при първата им поява по краставиците напръсках с МАВРИК.След десетина дни бяха на доматите,напръсках,вече 4-ти ден няма жива гад.Карантината на МАВРИК е 7 дни.Тези твари ядът сърцевината на цветчетата и кората на плода като оставят светло кафяви следи по него.

  ОтговорИзтриване