сряда, 29 септември 2010 г.

241/365 Частна ботаническа градина "Райска градина", село Велика

По пътя към София минахме през частната ботаническа градина "Райска градина", село Велика. Основателите и, семейсво Серафимови, са свързани с другата половинка от пътуването.
Основна забележителност в тази градина е колекцията от кактуси, която включва над 1600 разновидности. Кактусите са в отопляема оранжерия. Има и много растения, които са в откритата градина, които се прибират също през зимата. Мястото е доста ограничено и от всякъде стърчи и виси нещо. На мен това ми хареса, защото ми прилича на джунгла, но на отглеждащия дървета му изглеждаше малко сбутано.
Голямо значение е и разказвачът. Вече има три поколения разказвачи. Едва ли може често да бъдат самите основатели. Нашият се скри като разбра, че се познаваме с по-възрастните. Надявам се, че не сме се оказали толкова страшни.


Цвят на кактус - с цвят зимно червено.



Кактус папска корона или шапка. А дали изобщо беше папска или кралска. Имаше и друго название, което беше предпочетено от разказвача, но аз предпочетох това, защото съм ходила във Ватикана. Но хората са различни.

Единият е дефектен - само с четири раздела.



Семена на кактус - в тези малки розови чушчици.






Цветовете на този кактус са в кръг, за да образуват по-голяма и забележителна от далече фигура, за да привлича опрашители. И те са зимно червени.




Кактус мозък. Той е присадка и то дефектирала, защото няма достатъчно масто, за което да се захване и да расте. Недефектният отдел е този, където са като гъби.


Кактус пишка.



Това червеното (всъщност зимно червено) може да се яде, след като му се махнат бодлите.


В тази Райска градина се развъждат стотици кактуси. Естествено, че може да си купите, ако искате.


Въобще много видове и размери кактуси. А през прозореца се вижда градината навън. Може би следващият път като отида ще пиша за нея.

6 коментара:

  1. Ох, че хубаво ми станааа... Ще си представям, че тази публикация е специално за мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. разкошни са! продавате ли?

    ОтговорИзтриване
  3. там на място се продават, но не толкова големи

    ОтговорИзтриване
  4. наистина са прекрасни - много обичам кактуси и като че ли премина в традиция в последните години съпругът ми да ми купува за 8-ми март по един кактус - искам да ми ги купи всички на снимките

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.