събота, 9 март 2013 г.

1133/364 ПЪТЕШЕСТВИЕ В ПРИДУНАВСКА СЪРБИЯ

карта на Сърбия с местата, свързани с Римската империя
Първото нещо, което трябва да се знае е, че в Сърбия всичко е велико.
В Сърбия наистина са родени 16 от римските императори. Там има топли минерални извори, а това означава сходство с обстановката в Рим, което не винаги е седем хълма.
В тази област на сърбия край Зайчар може да се видят останките на царска палата Ромуляна, а в самия град в градския музей може да се видят музайките, които са намерени в палатана.

мозайка
Музайките и фигурите са автентични и не са допълвани с други намерени елементи, както били правили например Гърците, според другите участници в екскурзията
В музея има и етнографска експозиция, която много прилича на нашите експозиция.
Цярският палат е разрушен, но все пак, колкото по-далеч от Турция  са местата, толкова по-нависоко има останки от крепости. Те са разрушавани, за да не могат да се използват за скривалище.
царска палата Ромуляна
 Посетихме и една пещера в Лазарев каньон.
Най-интересно ми беше, че в нея имаше образувания като на Памук кале но-много по-малки.
пещерата в Лазарев каньон
 По пътя винаги има неща, по които може да разбереш, че не си в своята държава. Например начина на вързване на лозето, който е за прекарване на зимата и какъвто никъде в България не съм виждала.
Иначе в Сърбия е по-социалистическо от у нас.
Счита се, че гостоприемството им и дружелюбния характер, както сръбската музика и храната са им забележителност.
Но мен с музика никой не може да ме впечатли, особено със силна. И храната им е много по-лоша от преди една година. Представете си да ми сервират на вечеря вретено то месо в сос и гарнитура грах, царевица и ориз. Просто ужасно.Няма коментари:

Публикуване на коментар