неделя, 3 октомври 2010 г.

245/365 И заваля, но гроздоберът беше приключил


В 7:00 сутринта заваля.
Но гроздето вече беше обрано, а другата дейност стана и под големия чадър.
Бяха сложени 260 литра смачкано грозде за вино и 170 литра смачкано грозде за вино, от което да се прави ракия (с 30 литра повече от предишната година). Градусите на шерата бяха между 18 и 19, в зависимост от гроздето (гроздето ни е от лозница).
Когато времето е по-хладно и смачканото грозде е доста студено може да не заври. Налага се да се отсипе малко, да се загрее и да се сипе отново в съда. Може да се наложи и многократно затопляне. Вчерашното заложено грозде беше топло, но днес вече е хладно. За това имаше загряване в котела.
Предишната година е имало с 20-30литра по-малко смачкано грозде (което е предназначено за вино за ракия) и общата захарност е била 18 градуса. През тази година нямаше никакво развалено грозде - маносано, мухлясало, пукнато и т.н. Това по съпоставимост означава, че сегашната година ще е добра за вината, които са ценни с времето. Според мен по записки на количеството и захарността (кратък период) и анализ на данни за температурите добри години са тези, при които август е доста топъл (дори по-топъл от юли). Това означава и че не е валяло. Когато в допълнение през септември е сравнително сухо и всичко е ОК за добра vintage година.

2 коментара:

  1. Технологията не ми е известна но ми напомня за детството

    ОтговорИзтриване
  2. Забравих най-важното. И две седмици се бърка, в началото дори по 2-3 пъти нощем. Преди време сях в стаята над бъчвите (сам за уикенда). Трябва да е било леко опияняващо. Защото има само дъски между двете.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.