събота, 11 декември 2010 г.

314/365 Последното грозде и последните чушки


Това е последното от нашето грозде. От сорта царица. Въпреки, че винаги изглежда недозряло има много сладък вкус и успява да се запази доста дълго без специални условия.
А последните чушки са купени от пазара и са последните слънчеви, градински чушки. Иначе има оранжерийни, вносни чушки. Зимните чушки имат по-голямо сходство във вкуса с чушките по принцип, отколкото зимните домати с доматите. Но все пак тези чушки са по-плътни и създават по-хубав вкус на всички манджи.

6 коментара:

  1. Здравейте. Аз самата търся този определен сорт от много време и днес случайно попаднах на вашата статия. Много бих ви билa признателна, ако можете да ми помогнете - откъде бих могла да го купя, защото коготo и да питам (на пазара или градински центрове), винаги ми го казват че го нямат. Дори и Вие самата да не знаете нищо - моля ви пишете ми обратно. Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  2. Размножаваме го с отрязани пръчки. Но не знам дали не е късно. А и отрязаните пръчки са смесени. Не може да се познае сорта.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много за отзива. Бихте ли се съгласили да ми продадете, ако имате 3-4 пръчки, на избрана от вас цена. Аз самата живея в София (така че няма да е проблем да срещнем където пожелаете, стига да се съгласите), но също така имам и къща в провинциятя, в район с по-студен климат където лозите се засаждат малко по-късно, точно по това време.

    ОтговорИзтриване
  4. Няма проблем, но лозницата е напълно орязана преди повече от месец и не е ясно коя пръчка от коя лозница е. Татко я реже. Едва ли ще има забравена пръчка. И самата лозница може вече да е изкарала. Ще питам утре. Пръчките са безплатни. Няма проблем.

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за всичко. Ще чакам ще да ми пишете, но ако нямa пръчки - не се притеснявайте, готова съм да чакам колкото трябва.

    ОтговорИзтриване
  6. Нямаше оставени пръчки от царицата. По сведения от татко този сорт се прихваща много трудно от пръчки. Каза, че евентуално има версия с отвод. Но трябва да се пусне много дълъг кло да стигне от лозницата доземята или да излезне страничен клон (което не се случва често). И на края лозницата ражда след 7-8 години, а не след 3-4 като другите. Може би могат да се прави присадка върху дива подложка, но не занм как. Все пак ми пишете през февруари 2018.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.